Tony de Bree, ex-ABN AMRO  bij ‘Wat verdien je? op 22 januari 2018 bij BNNVARA.

Tony de Bree, ex-ABN Amro, in ‘Wat verdien je?’ op 22 januari a.s.

Na lang nadenken en een aantal voorgesprekken met de redactie van ‘Wat verdien je?’ heb ik toegestemd om mee te doen aan dit nieuwe programma o.l.v. Astrid Joosten in samenwerking met Kilian Wawoe. Waarom?

Wat er aan vooraf ging.

Ik heb dus 26 jaar in de wereldwijde bancaire en financiele sector gewerkt. In veel verschillende functies en rollen met corporate venturing, en met startups en scale-ups. Ik heb ook in de zogenaamde ‘belastingparadijzen’ bij ABN Amro Trust na 9/11 gewerkt. Ik had al veel over cultuur, bonussen en beloning geschreven in ‘Dagboek van een bankier. De dagelijkse werkelijkheid achter de prooi’ maar toen Kilian me benaderde met de vraag of ik mee wilde doen aan dit nieuwe programma, leek me dat een mooie uitdaging.

Ik had al eerder meegewerkt aan een uitzending van KROKruispunt (zie hier) samen met o.a. Joris Luijendijk en Femke Halsema en daar waren over het algemeen wel positieve reacties op gekomen.

Uiteindelijk heeft de redactie van het programma maar drie ‘ex-bankiers’kunnen vinden die mee wilden doen en dat kan ik me op zich ook wel voorstellen. Herman Wijffels, Michiel Werkman en ondergetekende steken toch de nek uit. Voor mij persoonlijk was het doel duidelijk: als mensen zoals Killian en andere mensen vanuit de bancaire sector zelf uitleggen hoe het systeem van salarissen en andere beloningen etc binnen de sector werkt, kun je een dialoog aangaan over wat er eventueel anders zou kunnen en hoe dan.

Het gaat namelijk in mijn ogen niet alleen maar over salarissen en bonussen, maar vooral ook over andere aspecten zoals watvoor profiel de bestaande en nieuwe senior en midden managers hebben. Over de cultuur en over interne beoordelingssystemen b.v..  Natuurlijk wordt het gedrag van mensen van hoog tot laag binnen de bancaire sector net als in andere takken van sport beinvloed door salarissen waaronder variabele beloningen en verschillende soorten bonussen, maar hun eigen persoonlijk profiel en andere factoren zoals de cultuur van de organisatie zijn ook belangrijk.

Thema’s die aan de orde komen op 22 januari in ‘Wat verdien je?’ zijn:

  • Wie ben je?
  • Wat doe je nu (met intro-filmpje met Anoeskja, directrice van het Venture Cafe in Rotterdam) rond Fintech, startups, scale-ups, mijn boeken en optredens via de Speakersacademy.
  • Wat deed ik bij de Bank (zie hier)?
  • Wat verdiende ik toen?
  • Waarom ging ik weg bij de Bank van Zalm?
  • Is de crisis nu voorbij ‘nu het afgelopen is met de bonussen’?

Vooral die laatste vraag is natuurlijk interessant. Wat ik vind? Kijk maar naar de uitzending!

Tot slot, ik heb eerlijk antwoord gegeven op de gestelde vragen door de twee panels en door Astrid Joosten, maar ik moet ook zeggen dat een aantal hele belangrijke vragen rond verschillende soorten salarissen, bonussen en andere soorten beloningen in geld en in ‘natura’ wat mij betreft nog niet is gesteld. B.v. over hoe je je kunt laten uitbetalen met side-letters in offshore locaties.

Misschien iets voor een vervolg? Lijkt me interessant.

Ik vond het in ieder geval leuk om te doen. Benieuwd wat je ervan vindt.

Tony de Bree

p.s.

Volg me op de volgende sociale media. Twitter: @kanhetvliegen,  @tonydebree (Engels) & @dagboekbankier (over de bancaire sector). Instagram: @tonydebree & @kanhetvliegen en Linkedin: http://www.linkedin.com/in/tonydebree.